Zainspirowana ciasteczkowym quizem, który przygotowała dla nas na ostatniej lekcji nasza nauczycielka, postanowiłam i dla Was zorganizować taką zabawę. O ile pamięć mnie nie myli (a archiwum potwierdza) nie było jeszcze w naszej Nibylandii ani jednego, nawet najmniejszego konkursu. Pora to nadrobić i sprawdzić Waszą znajomość holenderskich słodyczy ;)
Na część z pytań odpowiedzi możecie znaleźć na blogu. Odpowiedzi możecie zostawiać w komentarzach (w tym celu uruchomiłam tymczasową moderację, więc komentarze z odpowiedziami zostaną opublikowane dopiero po zakończeniu konkursu) lub wysyłać je na maila justine.in.neverland@gmail.com. Na odpowiedzi czekam do 22 kwietnia, po czym spośród poprawnych odpowiedzi wylosuję 3 zwycięzców, których uszczęśliwię paczuszkami wyselekcjonowanych przeze mnie holenderskich słodkości.
1. Bossche Bollen są specjalnością jakiego holenderskiego miasta i w jakiej prowincji to miasto leży?
2. Jak nazywają się "pączki" tradycyjnie jadane w Sylwestra?
3. Dropjes to chyba najpopularniejsze i najbardziej znane holenderskie cukierki. Charakteryzują się czarnym kolorem i bardzo specyficznym, wyrazistym smakiem. Jaki to smak?
4. Nigdy nie potrafię odmówić sobie stroopwafels. To rodzaj słodkich wafelków zlepionych gęstą, słodką masą. Cóż to za masa?
5. Gdy Sinterklaas przybywa do Holandii, jego pomocnicy Zwarte Pieten odrzucają i częstują dzieci małymi, okrągłymi ciasteczkami. Jak się one nazywają?
6. Speculaas zawdzięcza swój smak konkretnej mieszance przypraw. Wymień przynajmniej trzy przyprawy, które wchodzą w jej skład.
7. Kiedy w holenderskim domu rodzi się dziecko, odwiedzających częstuje się beschuit met muisjes, czyli rodzajem herbatniczka posypanego anyżową cukierkową posypką. Jakie kolory mają owe muisjes?
8. W żadnej szanującej się holenderskiej kawiarni nie może zabraknąć klasycznego, holenderskiego ciasta. Co to za ciasto?
9. Gevulde koek znaczy "nadziewane ciastko". Jaki jest główny składnik tegoż tajemniczego nadzienia?
10. Co to za ciacho znajdujące się na obrazku poniżej?
Życzę powodzenia i dobrej zabawy w odkrywaniu holenderskich słodkości! :)
COOKIE QUIZ:
1. Bossche Bollen są specjalnością jakiego holenderskiego miasta i w jakiej prowincji to miasto leży?
2. Jak nazywają się "pączki" tradycyjnie jadane w Sylwestra?
3. Dropjes to chyba najpopularniejsze i najbardziej znane holenderskie cukierki. Charakteryzują się czarnym kolorem i bardzo specyficznym, wyrazistym smakiem. Jaki to smak?
4. Nigdy nie potrafię odmówić sobie stroopwafels. To rodzaj słodkich wafelków zlepionych gęstą, słodką masą. Cóż to za masa?
5. Gdy Sinterklaas przybywa do Holandii, jego pomocnicy Zwarte Pieten odrzucają i częstują dzieci małymi, okrągłymi ciasteczkami. Jak się one nazywają?
6. Speculaas zawdzięcza swój smak konkretnej mieszance przypraw. Wymień przynajmniej trzy przyprawy, które wchodzą w jej skład.
7. Kiedy w holenderskim domu rodzi się dziecko, odwiedzających częstuje się beschuit met muisjes, czyli rodzajem herbatniczka posypanego anyżową cukierkową posypką. Jakie kolory mają owe muisjes?
8. W żadnej szanującej się holenderskiej kawiarni nie może zabraknąć klasycznego, holenderskiego ciasta. Co to za ciasto?
9. Gevulde koek znaczy "nadziewane ciastko". Jaki jest główny składnik tegoż tajemniczego nadzienia?
10. Co to za ciacho znajdujące się na obrazku poniżej?
Życzę powodzenia i dobrej zabawy w odkrywaniu holenderskich słodkości! :)
1. Bossche bollen pochodzą z miasta s'Hertogenbosch (den Bosch) w prowincji Noord Brabant.
OdpowiedzUsuń2. Te pyszności to oliebollen (w tradycyjnej wersji). Najpopularniejsze wariacje na ich temat to te z dodatkiem rodzynek (krentenbollen) albo jabłka.
3. Anyżek (bleh! jak oni mogą się tym zajadać?!).
4. Najczęściej karmel z toffi - z tego powstaje ich najsłynniejszy stroop. Ja kochałam stroopwafelsy do czasu, aż 3 miesiące spędziłam pracując w ich fabryce - co za dużo to niedobrze. Do tej pory miłość do tych świetnych ciasteczek jest w uśpieniu :(.
5. Pepernoten (czasami mylone z kruidennoten). A tak przy okazji, pepernoten też zawierają troszeczkę anyżku, a nie czuć go... Ciekawe :).
6. Cynamon, sproszkowany imbir, gałka muszkatołowa, kardamon.
7. Niebieskie dla chłopczyka, różowe dla dziewczynki.
8. Oj tutaj może chodzić o dużo różnych ciast, w zależności od regionu, zdaje mi się. Ale jeśli myślę o klasycznym ciachu to na pewno vlaai z różnymi dodatkami albo appeltaart z całymi cząstkami owoców.
9. Mniam, mniam migdał :) (zdarzają się też z musem jabłkowym ale to czysta profanacja wspaniałego Pana Migdała!).
10. Mergpijpjes.
A tak poza konkursem - bardzo fajny blog i fajny pomysł ze słodką zgadywanką! :)
Pozdrawiam,
Ania Kowalska
jejku trudne :P
OdpowiedzUsuńDla jednych trudne, dla innych naprawdę łatwe, ale z małą pomocą google wszystko się da ;D
UsuńSuper pomysł, na pewno wezmę udział:)
OdpowiedzUsuńZachęcamy :)
UsuńMoja znajomość holenderskich słodyczy ogranicza się do stroopwafels:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
o to już coś :D W każdym razie znasz najlepszego z przedstawicieli holenderskich słodyczy :D
UsuńBawiłam się świetnie;-)
OdpowiedzUsuń1. miasto : s' - Hertogenbosh lub Den Bosch, Noord - Brabant, Brabancja Północna
2. oliebollen
3. lukrecja (fuuu:P)
4. syrop
5. kruidnoot i pepernoot
6. cynamon, gałka muszkatołowa, goździki
7. różowe lub niebieskie i na cześć nowego członka rodziny królewskiej pomarańczowe
8. ciasto z jabłkami appeltaart
9. migdały
10. mergpijpje
1. Den Bosch, Płn. Brabancja
OdpowiedzUsuń2. Oliebollen
3. Lukrecja
4. Karmel
5. Kruidnooten
6. Cynamon, gałka muszkatołowa, goździki
7. Białe, rózowe, niebieskie
8. Boterkoek oraz appeltaart :)
9. Marcepan/migdały
10. Mergpijpjes
ps. niedawno odkryłam Twój blog. Wszyscy którzy przez jakich okres czasu mieli okazję mieszkać w Holandii mają podobne spostrzeżenia. J miała przyjemność studiować jako Erasmuska przez jeden semestr na Rijksuniversiteit w Groningen. Zjeździłam prawie całą Holandię na daagkaart :) Aczkolwiek do Nijmegen nie trafiłam. Nie muszę dodawać, że odgadnięcie pytań konkursowych nie było zbyt trudne. Pozdrowienia! Asia - chudas16@gmail.com
1. Bossche Bollen są specjalnością miasta 's-Hertogenbosch, leżącego w prowincji Brabancja Północna.
OdpowiedzUsuń2. Pączki jadane w Sylwestra w Holandii to oliebollen.
3. Lukrecja
4. Na masę składają się: syrop, brązowy cukier, masło i (najczęściej) cynamon (ale także karmel albo wanilia).
5. Ciasteczka rozdawane przez Zwarte Pieten to kruidnootjes i pepernoten. (Swoją drogą bardzo podoba mi się ta holenderska tradycja)
6. Przyprawy dodawane do speculaas to: cynamon (główna przyprawa), gałka muszkatołowa, goździki, imbir, pieprz biały, anyż, kardamon i ewentualnie kolendra.
7. Przed XX wiekiem były tylko białe, potem biało-różowe, aż w końcu doszło do rozróżnienia na niebieskie dla chłopców i różowe dla dziewczynek.
8. Tarta z jabłkami?
9. Migdały
10. Na obrazku są mergpijp
Nagooglowałam się jak już dawno nie było mi dane, ale cóż to dla takiego łasucha jak ja, który dla słodyczy zrobi wszystko :D
§wietny konkurs ! Bioré udziaø :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nina
Dostałam :) Powodzenia teraz w losowaniu :D
UsuńJak to w losowaniu? to nie bedzie oceny odpowiedzi? :D:D:D
UsuńBędzie ocena jak najbardziej, a następnie spośród poprawnych odpowiedzi wylosuję 3 zwycięzców :D
UsuńA może i ja spróbuję
OdpowiedzUsuńMajka ( skryta i wierna widzka bloga ;)
Zapraszam jak najbardziej i przy okazji witam oficjalnie na blogu ;)
Usuń