wtorek, 2 września 2014

Nowy quiz ciasteczkowy

Coś trochę cicho się tu ostatnio na blogu zrobiło, więc postanowiłam nas nieco rozruszać. A cóż jest lepszą motywacją jak nie odrobina słodyczy? Ogłaszam zatem drugą edycję naszego ciasteczkowego quizu.

Zasady obowiązują takie same jak poprzednim razem: 
  • odpowiedzi można zostawiać w komentarzach (w tym celu uruchomiłam tymczasową moderację i zostaną one opublikowane dopiero po zakończeniu konkursu) lub przesyłać na maila: justine.in.neverland@gmail.com. Bardzo proszę o nie pozostawianie odpowiedzi na nibylandiowym Facebooku.
  • swoją znajomością holenderskich słodyczy możecie się wykazywać do 2. października
  • po zakończeniu konkursu moja asystentka Maurycja ;) wylosuje 3 zwycięsców.
  • do tych szczęśliwców powędrują w nagrodę paczuszki z holenderskimi smakołykami. 
Powodzenia moi Drodzy i życzę Wam pysznej zabawy!

Druga edycja nibylandiowego 
COOKIE QUIZ:

1. Jak nazywa się kula z ciasta parzonego, wypełniona bitą śmietaną i oblana czekoladą? (poniższe zdjęcie). 

2. Wyżej wspomniane kule mogą wywołać spore wyrzuty sumienia ze względu na ich rozmiar (i ilość kalorii). Na szczęście istnieją jeszcze w wersji mini i są równie pyszne. Jak się nazywają te małe kuleczki z bitą śmietaną?


3. Jednym z bardziej popularnych ciast w Holandii jest odpowiednik naszej kremówki z różowym lukrem. Jak nazwa się to ciacho po holendersku?

4. Dropjes to prwdziwy obłęd w Holandii. Odmian i rodzajów tego cukierka są setki. Jednym z nich są apekoppen. Jaki smak mają te małpie główki?

5. Holenderskie dzieci dostają od Sinterklaas nie tylko pepernootjes 5. grudnia, ale również słodki litery. Z czego są te litery wykonane?

6. Vlaai jest jednym z najpopularniejszych holenderskich ciast (obok szarlotki rzecz jasna). Z jakiej prowincji oryginalnie pochodzi vlaai?

7. Jednym z moich ulubionych wypieków tym kraju jest słodki, nieco lepki chlebek z odrobiną cynamonu. Po raz pierwszy Mauryc pozwolił mi go spróbować w moje pierwsze obchodzone w Holandii urodziny. Jak się ten wypiek nazywa?

8. Prawdziwy, gęsty budyń ciężko w Holandii dostać, jednak bardzo podobny produkt (mniej gęsty) jest tu niesamowicie popularny. Często sprzedawany w kartonikach. Jak się nazywa?

9. Bokkenpootjes znaczy "kozie nóżki". To ciasteczko składające się z dwóch warstw zlepionych kremem i zanużonych w czekoladzie na obu końcach. Z czego są zrobione te dwie warstwy?

10. Co to za ciacho znajdujące się na obrazku poniżej?




3 komentarze:

  1. 1) bossche bol
    2) slagroomsoejes
    3) tompoecen
    4) bananowo-anyżkowe
    5) z czekolady
    6) Limburgse vlaai (z Limburgii)
    7) kaneelbrood (Kringel)
    9) kruche ciasteczka o migdałowym smaku
    10) spekkoek pandan (mniam!)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. 1. Moorkop
    2. Soesjes
    3. Tompoes
    4. Nigdy nie jadlam, ale strzelam ze bananowy :)
    5. Czekolada
    6. Limburg
    7. Wentelteefjes ???
    8. Vla
    9. Amandel Meringues
    10. Spekkoek

    OdpowiedzUsuń
  3. 1. bossche bol
    2. slagroom soesjes
    3. tompousen
    4. malpki sa bananowe
    5, z czekolady :)
    6. chyba z limburgii? (kojarze limburgse vlaai ;-) )
    7. suikerbrood? nie mam innych pomyslow, moj wiatrak tez nie :)
    8. vla
    9. to sa takie jakby bezy :)
    10.spekkoek!


    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...